U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

уторак, 5. јануар 2016.

MEDENJACI

Medenjaci... po receptu iz davnina...


Sastojci:

- 75 gr putera 
- 300 gr šećera 
- 4 jaja 
- 4,5 supene kašike meda 
- 1,5 kašičica začina za medenjake, koristila sam Kotanji začin 
- 750 gr  brašna
- 0,5 kašičice sode bikarbone 

Sastojke za osnovni recept napisala sam redom, onako kako ih dodajem u testo. 

U posudu za miksiranje staviti puter i šećer i mutiti ih mikserom. Dodati jaja, med i začine, i mutiti još malo. Od ukupne količine brašna, pomešanog sa sodom bikarbonom, dodati oko 2/3, pa sve lepo sjediniti mikserom.

Sad testo treba mesiti rukom, na radnoj površini, dodajući pomalo ostatak brašna. Testo je teško i lepi se za sto, ali, ne treba preterati sa dodavanjem brašna. Ovih 750 gr je sasvim dovoljno da se dobije testo srednje tvrdoće.


Testo otkidati rukom, i praviti kuglice veličine oraha, pa ih ređati u pleh (staviti peki papir). Ruke treba da budu brašnjave, da se testo ne lepi. Formirane kuglice pritisnuti prstima odozgo, i malo ih spljoštiti. U toku pečenja one će opet narasti.

Od ove količine sastojaka dobila sam tačno 50 medenjaka, dva pleha, i pekla sam ih zajedno, u rerni sa ventilatorom, na 180 stepeni, oko 15 minuta.


Medenjaci će biti mekani posle pečenja, ali hlađenjem postaju tvrđi. Kada se ohlade, treba ih spremiti u limenu kutiju, sa poklopcem, i tada će omekšati, i mogu da stoje dugo (moram da priznam da to dugo stajanje u mojoj porodici ne postoji).


Medenjaci su još lepši kada se ukrase belom glazurom, koja se pravi od oko 250 gr šećera i jednog svežeg belanca. Belance i šećer se mešaju varjačom, dodajući šećer postepeno, a dobro je dodati i par kapi limunovog soka.





Нема коментара:

Постави коментар