четвртак, 25. април 2013.

FERERO ROŠE




U mojoj porodici, već dugo važi pravilo da svako bira svoju rođendansku tortu... ja sam samo izvršilac posla...
E, sad... kad je moj rođendan u pitanju, želim svima da izađem u susret, a naravno i sebi... pritom, moram da imam u vidu da jedno dete i sestra ne vole voćne torte, drugo i treće dete ne vole ''jake'' torte... Muž nije izbirač, samo nek je slatko  i čokoladno...

U najuži izbor ušla je Potina torta Kao Ferrero Rocher, koju sam našla na Coolinarici.

Torta je savršenog ukusa, a dominiraju ukus pečenih lešnika i Nutele.


Recept:


Biskvit
(za kalup od 28 cm)

- 6 jaja
- 300 gr šećera
- 300 gr brašna
- 3 supene kašike kakaoa
- 120 ml ulja
- 120 ml  vode
- 1/2  kesice praška za pecivo
- oko 2 dl čokoladnog mleka

Krema

- ½ l slatke pavlake 
- 500 g ala kajmaka
- 400 gr Nutele
- 100 gr pečenog mlevenog lešnika
- 100 gr samlevenih lešnik napolitanki

Ganaš  krema

- 2 dl slatke pavlake
- 200 gr tamne (ili mlečne) čokolade

Postupak:

Kora:
Umutiti belanca u čvrst sneg.
U drugoj posudi mutiti žumanca sa šećerom. Kakao preliti sa 2-3 kašike vruće vode i izmešati da se dobije gusta pasta, a potom ga umešati u žumanca. Stalno miksajući polako dodati ulje, a zatim i vodu. Prosejati brašno sa praškom za pecivo i umešati u prethodnu smesu. Izliti u modlu prečnika 26 cm, oboloženu peki papirom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C . Trebaće oko  50 minuta da se ispeče (zbog vode koja se dodaje, pečenje biskvita ide malo sporije). Pečen biskvit ohladite i horizontalno prerežite dva puta, da se dobiju tri korice.

Fil:

Umutiti sir sa Nutelom, pa dodati mlevene lešnike i napolitanke. Slatku pavlaku čvrsto umutiti i dodati siru.
Filovati  tortu (koristeći obruč) i ukrasiti po želji. Kore natopiti čokoladnim mlekom (oko 2 dl su dovoljna za sve tri kore).

Ganaš krema:

Slatku pavlaku zagrejati do ključanja, a zatim je preliti preko sitno izlomljene čokolade i lagano mešati dok se sva čokolada ne otopi. Nemojte mešati energično, da u kremu ne ulazi vazduh. Ostaviti da se malo ohladi, pa jedan deo kreme preliti preko gornje kore torte i izravnati. Ostatak  dobro ohladiti i umutiti mikserom, pa tortu premazati sa strane, ili staviti u poslastičarski špric i ukrasiti tortu.









2 коментара: